Skip to Content

Spălarea corectă a păturilor din poliester

Păturile din poliester sunt moi, pufoase și extrem de populare, deoarece pot fi folosite atât pentru decorarea canapelelor, cât și pentru a ne înveli. Oricine și-ar dori să se cuibărească în pat sub o pătură caldă, într-o zi rece și ploioasă. În cele ce urmează, vom descoperi împreună ce putem face pentru a menține păturile din poliester în cea mai bună stare, pentru cât mai mult timp posibil.

Curatare patura poliester

Să începem curățarea - pas cu pas

Pasul 1: Înainte de a spăla pătura, este recomandat să consultați eticheta de îngrijire. Adesea, păturile sau hainele nu sunt 100% din poliester. Dacă doriți să spălați pătura, este important să acordați atenție acestui aspect. Eticheta de îngrijire vă oferă toate instrucțiunile de care aveți nevoie, inclusiv care este temperatura maximă de spălare.

Pasul 2: La fel ca articolele vestimentare, păturile se pot păta ușor. Este de ajuns să petreceți o seară relaxantă la televizor, în pat sau pe canapea, cu o gustare la îndemână. Mâncarea sau băutura pot ajunge rapid pe pătură, provocând pătarea acesteia. Petele foarte persistente sau cele deja uscate trebuie tratate în prealabil, înainte de spălare. Puteți lăsa la înmuiat porțiunea pătată într-o soluție compusă din apă caldă și detergent.

Pasul 3: După ce ați tratat eventualele pete, nu vă rămâne decât să spălați pătura din poliester în mașina de spălat selectând programul potrivit. Vă întrebați la ce program se spală păturile? Deși de regulă poliesterul este rezistent, acesta nu tolerează temperaturi foarte ridicate. De aceea, este indicat să alegeți un program care să nu depășească temperatura maximă de spălare trecută pe eticheta de îngrijire a păturii și să aibă o viteză de centrifugare redusă, de 600-800 de rotații pe minut.

Verificați imediat după spălare, pentru a vedea dacă pe pătură mai există pete sau murdărie. În caz că pătura nu este perfect curată, repetați procesul de spălare cât timp aceasta este încă umedă.

Sfatul profesionistului: Păturile din poliester se usucă cel mai bine fără uscătorul de rufe. Fibrele de poliester se usucă rapid în mod natural și nu se șifonează aproape deloc. Prin urmare, un uscător de rufe nu este recomandat pentru uscare.

Cum se spală o pătură din material sintetic

Păturile din poliester sunt mai mult sau mai puțin sensibile, în funcție de materialul din care sunt confecționate. De multe ori, acestea conțin un amestec de poliester cu alte tipuri de fibre, cum ar fi bumbacul. Prin urmare, pentru curățarea păturii se recomandă utilizarea unui program de spălare delicat. Iată cum puteți proceda:

Alegeți detergentul potrivit

Cu un detergent blând, spălarea va fi întotdeauna mai sigură. Păturile pufoase din material sintetic sunt foarte delicate. În funcție de compoziția materialului - de exemplu, un amestec de poliester cu bumbac - puteți folosi un detergent precum Persil Gel Universal sau, în cazul păturilor intens colorate, un detergent precum Persil Gel Colour. Nu uitați totuși să  consultați eticheta păturii pentru informații detaliate despre spălarea și îngrijirea acesteia.

Tratați și spălați pătura

Petele de pe pătură ar trebui în prealabil tratate, pentru a elimina riscul ca acestea să persiste după spălare. În cazul petelor obișnuite, este suficient să masați ușor suprafața cu apă caldă și puțin detergent lichid. De asemenea, puteți utiliza o soluție de îndepărtat pete, dacă materialul nu are culori puternice, care ar putea ieși. Pentru un plus de siguranță, este indicat să  testați în prealabil soluția pe o bucată de material ascunsă, pentru a vă convinge că acestea nu deteriorează pătura.

Spălați apoi pătura în mașina de spălat, la cea mai înaltă temperatură de spălare indicată pe etichetă. Este important să țineți cont că doar în câteva cazuri - de exemplu, în combinație cu alte fibre - puteți spăla păturile din poliester la 60 de grade.

Sfatul profesionistului: Pentru a menține pătura la fel de pufoasă și confortabilă, evitați utilizarea balsamului de rufe. În cel mai rău caz, balsamul poate determina fibrele să se lipească, afectând structura materialului.

Verificați pătura după spălare

După fiecare spălare, verificați pătura pe ambele părți. Dacă mai observați pete sau murdărie, repetați pretratarea petelor și ciclul de spălare. Odată ce pătura este curată, uscați-o la aer în loc să o puneți la uscător - astfel materialul va rămâne pufos și totodată veți face și economie de energie.

Sfatul profesionistului: Pătura sintetică miroase urât după spălare? Este posibil ca murdăria sau mirosul de pe alte haine să se fi transferat în timpul spălarii. Prin urmare este bine să spălați întotdeauna păturile separat - acest lucru previne și apariția petelor inestetice.

Acum aveți la îndemână soluțiile prin care puteți să păstrați păturile din poliester curate, pufoase și parfumate. Astfel, relaxarea în pătura preferată poate fi deplină, fără teama petelor de mâncare sau băutură.