Skip to Content

Cum să cureți petele de pix și cerneala de pe haine

Cartușele de cerneală care prezintă scurgeri, pixurile cu vârf rotund care explodează și markerele defecte pot duce la pete frustrante și dificil de eliminat. Deși aceste tipuri de pete sunt de culoare închisă și urâte pe haine și elemente casnice, eliminarea acestora nu este atât de dificilă precum ați putea crede.

pete de cerneala si de pix

Tipuri de pete de cerneală și de pix

Mai întâi, trebuie să determinați tipul de pată cu care aveți de-a face. Cerneala a ajuns pe hainele dvs. de la un pix? Un marker? Un cartuș de imprimantă. Înțelegând sursa cernelii, puteți determina produsul pentru eliminarea cernelii de care aveți nevoie și pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a scoate pata.

Modalități pentru scoaterea cernelii din haine: Pas cu pas

 1. Alegeți detergentul Persil de care aveți nevoie în funcție de tipul articolului de îmbrăcăminte.
 2. Pretratați pata cu o cantitate mică de detergent și apă.
 3. Spălați materialul în apă cât mai caldă posibil, respectând eticheta producătorului.
 4. Verificați pentru a vedea dacă a dispărut pata de cerneală.
 5. Repetați după caz.

Alegerea detergentului 

Înainte de a începe să spălați articolul de îmbrăcăminte pătat cu cerneală, uitați-vă întotdeauna la etichetă pentru a vedea dacă acesta poate fi spălat în mașina de spălat sau dacă are instrucțiuni speciale. Pentru rufe albe, utilizați Persil Universal sau Persil Freshness by Silan ca detergent și produs pentru eliminare de pete. Pentru rufe colorate, utilizați Persil Color sau Persil Color Gel. Dacă aveți de-a face cu un material textil sensibil, încercați să eliminați pata folosind în schimb detergentul pentru rufe Perwoll Wool & Delicates.

Pretratați pata

Dacă pata de cerneală este cauzată de un tip de pix, precum unul cu vârful rotund, aplicați o cantitate mică a detergentului dvs. de rufe Persil asupra zonei și masați-l în mod delicat în material. Folosind o cârpă curată, aplicați o cantitate mică de apă pe partea de sus a detergentului, atingând ușor.

Pentru cerneluri mai rezistente, precum marker permanent sau cerneală de imprimantă, s-ar putea să fie necesar să depuneți un efort suplimentar și sî folosiți detergent Persil. Saturați petele de marker permanent cu detergent. Pentru petele de cerneală de imprimantă, eliminați cât mai mult lichid posibil din material punând două prosoape de hârtie pe partea din față și din spate, frecând apoi partea din spate pentru a împinge cerneala în afară. După aceasta, saturați pata cu detergentul Persil ales de dvs.

Spălați materialul textil pătat cu cerneală

După ce ați finalizat pretratarea, spălați imediat materialul textil. Multe cerneluri, precum cele de la pixuri cu vârful rotund, sunt solubile în apă și vor fi eliminate prin spălare dacă acționați suficient de rapid. Spălați hainele la cea mai mare temperatură care este potrivită pentru material.

Verificați pata

Când s-a finalizat spălarea, verificați dacă mai este prezentă pata. Unele pete, mai ales atunci când sunt pe haine de culori închise, pot fi dificil de observat atunci când hainele sunt ude. Nu puneți hainele în uscător, deoarece aceasta ar fixa pata dacă aceasta este în continuare prezentă. În schimb, lăsați hainele la uscat în aerul liber. Dacă puteți vedea pata după uscare, repetați pașii pentru pretratare și spălare.

Scoaterea petelor de cerneală din diferite tipuri de rufe și din materiale speciale

Așadar, ce se întâmplă dacă ajunge cerneală pe un articol care nu poate fi spălat în mașina de spălat, precum rochii, costume, fețe de masă și genți? În aceste cazuri, aplicați o cantitate mică de detergent Persil peste pată, așteptați câteva minute, apoi spălați folosind cât mai puțină apă este posibil. Lăsați la uscat la aer și verificați pentru a vedea dacă a dispărut pata.

Dacă aveți de-a face cu materiale textile sensibile, precum piele, suede, lână sau mătase, s-ar putea să fie necesar să spălați manual pentru a evita deteriorarea articolului. Citiți întotdeauna eticheta privind îngrijirea articolului de îmbrăcăminte. Materialele textile dure, precum vinilul, inul, denimul, nailonul și poliesterul pot fi spălate în mașina de spălat la temperaturi ridicate. Altele nu pot.

Pete de cerneală și de pix: Condiții speciale

Aveți o pată de cerneală pe care nu ați observat-o? Scoaterea petelor după spălare sau uscare este dificilă, însă nu este imposibilă. Pentru a realiza aceasta, va trebui să amestecați cantități egale de detergent Persil gel și apă. Aplicați soluția pe pată, apoi așteptați câteva ore. Apoi, spălați haina în apă rece. Poate fi necesară repetarea acestor pași.

Remedii casnice pentru scoaterea petelor de cerneală și de pix

La determinarea metodei pentru scoaterea cernelii de pe haine, de obicei luați în considerare și un produs natural pentru eliminarea de pete. Cu toate acestea, acesta nu este întotdeauna o opțiune bună. Detergentul Persil a fost conceput pentru a elimina murdăria și petele; produsele casnice pentru eliminare de pete pot avea consecințe neprevăzute atunci când intră în contact cu hainele și mașina dvs. de spălat. Oțetul, în timp, poate deteriora materialele din cauciuc și plastic din mașina dvs. de spălat datorită caracterului său acid. Înălbitorul, apa oxigenată și sucul de lămâie pot deteriora permanent hainele colorate.

Scoateți petele de cerneală și de pix rapid folosind aceste sfaturi. Nu uitați să verificați eticheta articolului de îmbrăcăminte și să acționați cât mai rapid atunci când aveți de-a face cu aceste pete.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Deep Clean Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Deep Clean Gel Universal

Cele mai noi articole

 • tricou alb patat

  Sfaturi generale privind eliminarea petelor

 • pahar cu vin rosu rasturnat

  Modalități pentru scoaterea petelor de vin roșu

 • lovitura la genunchi

  Modalități pentru scoaterea petelor de sânge