Skip to Content

Îndepărtarea petelor: Detergenți de casă vs. detergenți de rufe comerciali

În ultimii ani, detergenții sau agenții de îndepărtare a petelor făcuți în casă au devenit din ce în ce mai populari. Sunt ieftini și ușor de produs, dar, din păcate, nu întotdeauna sunt cea mai bună soluție pentru că ingredientele pe care le-ați folosit pentru propriul amestec vă pot deteriora hainele. În continuare, aflați ce diferențe există între detergenții de casă și cei comerciali, dar și ce ar trebui să luați în considerare.

Carlige de rufe in iarba

Soluție de îndepărtare a petelor

Primul pas este să determinați din ce material sunt făcute hainele murdare. În special, în cazul articolelor de îmbrăcăminte din fibre delicate, ar trebui să alegeți cu atenție detergenții și soluțiile de îndepărtare a petelor pentru a nu vă deteriora sacoul elegant sau bluza preferată . Detergenții de îndepărtare a petelor comerciali sunt disponibili pentru toate tipurile de pete și țesături.

Sfat: Pentru petele deosebit de persistente, trebuie mai întâi să înmuiați hainele în apă adăugând un detergent potrivit. De exemplu, detergentii Persil Gel Color și Persil Color Pudră sunt ideali pentru îmbrăcămintea colorată. Detergentul lichid Persil Gel Universal și Persil Universal Pudră, pe de altă parte, sunt potriviți pentru rufele deschise la culoare sau albe. Pentru materialele delicate, cel mai bine este să folosiți un detergent precum Perwoll. Accesați consultantul pentru pete Persil unde veți găsi o varietate de sfaturi și trucuri de îndepărtare a diferitelor tipuri de pete.

Detergent de casă vs. detergent de rufe comercial: care este mai bun?

Entuziasmul pentru produsele de casă care nu conțin substanțe chimice este adesea mare. Pentru că uneori tocmai ingredientele lor ne pot curăța cu adevărat hainele și pot îndepărta petele încăpățânate.

Detergenții și soluțiile de îndepărtare a petelor făcute în casă conțin, de obicei, trei ingrediente:

  1. Dedurizatoare de apă (cum ar fi bicarbonat de sodiu sau borax)
  2. Săpun (cum ar fi săpunul de casă, săpunul pe bază de măsline)
  3. Booster (de exemplu OxiClean)

Dedurizatorul de apă ocupă cea mai mare parte, săpunul de casă fiind doar o treime. Cu toate acestea, eficacitatea detergenților de casă este limitată, deoarece le lipsesc multe dintre ingredientele importante care fac detergenții comerciali și agenții de îndepărtare a petelor atât de eficienți. Acestea includ surfactanți, enzime, polimeri, agenți de albire și alte câteva ingrediente.

Surfactanții, de exemplu, au structuri moleculare care reduc tensiunea superficială a apei. Ele sunt, de asemenea, solubile în grăsime și apă și, prin urmare, pot adera la murdărie și se vor dizolvă în apă. În acest fel, murdăria poate fi spălată fără probleme.

Săpunul, pe de altă parte, este mult mai ineficient față de surfactanții moderni.

Pentru comparație, gândiți-vă la scândura de spălat rufe de modă veche: în ciuda eforturilor mari, de obicei nu era posibil ca murdăria mai dificilă de pe haine să fie îndepărtată doar prin frecarea de o scândură cu apă și săpun. În schimb, urmele de săpun intră în material, se țin de pete și de bacteriile de dedesubt. Curățarea igienică nefiind posibilă în acest fel.

Din fericire, astăzi aveți acces la detergenți eficienți, precum și la mașini de spălat moderne. Dacă ajustați detergentul, agentul de îndepărtare a petelor și ciclul de spălare în funcție de recomandările de pe eticheta hainelor, nu doar că îi veți reda sacoului preferat strălucirea, dar veți proteja și fibrele.

Întrebări frecvente: Detergenți de casă vs. detergenți comerciali

Mai aveți întrebări despre curățarea și tratarea petelor? Am răspuns la câteva dintre cele mai frecvente:

1. Ar trebui să folosesc înălbitor pentru rufe?

Pentru a curăța hainele și pentru a elimina anumite tipuri de pete, puteți folosi înălbitor pentru rufe. Cu toate acestea, în funcție de materialul îmbrăcămintei, aceasta poate provoca și alte pete sau chiar va deteriorarea materialul - de exemplu, decolorarea anumitor țesături, cum ar fi poliesterul sau deteriorarea fibrelor de bumbac. Dacă hainele nu au culori rezistente și înălbitorul nu este aplicat suficient de atent, rufele colorate pot deveni brusc foarte decolorate. Este mai bine să utilizați detergentul Persil Universal Pudră. Acesta este conceput pentru a curăța foarte bine rufele deschise la culoare, pentru a îndepărta petele și pentru a reda albul strălucitor hainelor tale albe.

2. Ce detergent ar trebui să folosesc pentru rufele colorate?

Detergentul Persil Color Pudră sau Persil Gel Color  sunt cele mai potrivite pentru îmbrăcămintea colorată și sunt, de asemenea, deosebit de ușor de utilizat. Perwoll este potrivit, în special, pentru țesăturile delicate care pot fi spălate doar manual.

3. Ce părere aveți de soluțiile naturale pentru îndepărtarea petelor?

Uneori soluțiile naturale funcționează și alteori fac mai mult rău decât bine. Sarea, de exemplu, este un ajutor popular pentru curățarea hainelor, mai ales când vine vorba de pete de sânge. Cu toate acestea, sarea de masă modernă este mai mult un pericol decât o soluție. Dacă este pusă în mașina de spălat, poate duce la coroziunea tamburului. Același lucru este valabil și pentru oțet: dacă este pus în mașina de spălat, acidul poate „mânca” piesele din cauciuc și plastic. Dacă aveți îndoieli, este mai bine să utilizați un detergent comercial adecvat și un agent de îndepărtare a petelor.