Skip to Content

Cum se scot ușor petele de fructe

Fructele sunt nu doar gustoase, ci și sănătoase, datorită conținutului lor bogat în fibre și vitamine. Dar unele dintre ele sunt foarte zemoase, așa că uneori ne pătăm îmbrăcămintea chiar în momentul în care le savurăm cu plăcere. Vestea bună este că petele lăsate de fructe sunt simplu de înlăturat atunci când folosim un detergent eficient și o soluție de îndepărtat pete adecvată.

Eliminare pete fructe

Să începem curățarea - pas cu pas

Pasul 1: La fel ca în cazul altor pete de mâncare, petele de fructe pot forma o crustă - în această situație, îndepărtați cât se poate de mult din crustă folosind o lingură sau dosul unui cuțit. Apoi tamponați zona cu un prosop de hârtie absorbant.  

Pasul 2: Înainte de a pune articolul vestimentar în mașina de spălat, clătiți suprafața pătată în apă rece sau călduță.

Pasul 3: Îndepărtarea petelor uscate de fructe necesită o atenție specială, deoarece sucul fructelor pătrunde  rapid în fibrele textile. În funcție de tipul de material și de culoarea acestuia, puteți alege pentru spălare varianta de detergent Persil potrivită. De regulă, petele de fructe trebuie pretratate înainte de spălare, prin aplicarea pe suprafața unei soluții de îndepăratat pete eficientă. Indiferent de soluția pe care o alegeți, este indicat să consultați eticheta de îngrijire a articolului vestimentar, pentru a evita deteriorarea materialului.

Pasul 4: Odată ce ați efectuat pretratarea, puteți îndepărta petele uscate de fructe prin spălare la temperatura maximă pe care o permite eticheta de îngrijire a articolului de îmbrăcăminte.

Pasul 5: Dacă aveți de spălat articole de îmbrăcăminte delicate din mătase, verificați în prealabil eticheta de îngrijire, pentru a vedea dacă este recomandată exclusiv spălarea manuală sau puteți spăla și la mașină - în ambele cazuri, folosiți un detergent potrivit pentru lână și mătase. Cea mai bună alegere este întotdeauna detergentul Persil.

Gata! Verificați imediat după spălare dacă petele de fructe au fost îndepărtate. Dacă nu, repetați pașii 2 și 3.

Sfatul profesionistului: În cazul petelor de fructe, ar trebui să începeți curățarea imediat ce observați că v-ați pătat. Unele pete se pot fixa în fibrele țesăturii și pot rămâne în material dacă utilizați un detergent nepotrivit.

Îndepărtați diferite tipuri de pete de fructe

Printre fructele care își lasă rapid amprenta pe îmbrăcăminte se numără merișoarele, pepenele, coacăzele negre, cireșele, strugurii roșii, prunele, piersicile și zmeura. În principiu, veți scăpa rapid de petele de fructe dacă acționați rapid, clătind imediat țesătura cu apă rece sau călduță și tamponați ușor zona pătată. Dacă fructul este sub formă de gem sau mâncare pentru bebeluși, procesul de scoatere a petei poate fi mai dificil, deoarece petele cu această consistență se lipesc mai ușor de textile.

Cu ce scoatem petele de fructe de pe haine

Fie că este vorba despre un tricou, o rochie de mătase sau pantalonii preferați, respectând  instrucțiunile de mai jos hainele dumneavoastră vor fi din nou strălucitor de curate.

Detergentul potrivit contra petelor de fructe

În primul rând, consultați eticheta de îngrijire a hainei pentru a ști temperatura maximă la care puteți spăla materialul. Alegeți apoi un detergent potrivit pentru tipul de material și culoare. Petele de fructe de pe rufele colorate pot fi îndepărtate eficient cu un detergent ca Persil Discs 4în1 Color sau Persil Gel Colour. Pentru pretratare, aplicați o soluție de îndepărtat pete.

Pretratați petele de fructe

Dacă petele de fructe sunt încă proaspete, tamponați zona cu un prosop de hârtie, pentru a absorbi cât mai mult lichid posibil. Dacă petele s-au uscat, clătiți articolul pătat cu apă rece sau călduță înainte de curățare, astfel încât stratul uscat să se înmoaie. În cazul rufelor colorate, aplicați soluția de îndepărtat pete pe o zonă ascunsă a articolului vestimentar, pentru a verifica stabilitatea culorii. Apoi, aplicați soluția de îndepărtat pete și lăsați produsul să acționeze conform instrucțiunilor.

Spălați și clătiți

Pentru a îndepărta cu succes petele de pe îmbrăcăminte, spălați textilele la temperatura maximă recomandată. Vă întrebați cu ce ies petele de fructe de pe haine dacă eticheta arată că spălarea se poate realiza doar la 30 de grade? Simplu: un produs ca detergentul lichid Persil Universal are o formulă puternică, ce pătrunde adânc în fibre, îndepărtând chiar și cele mai dificile pete. Totodată, este delicat cu țesătura, așa că nu vă deteriorează hainele preferate. Bineînțeles, puteți folosi și un detergent pudră, ca Persil Universal. Iar dacă vreți să dozați cât mai ușor produsul, puteți să apelați la un detergent capsule, ca Persil Discs 4în1 Universal.

Verificați dacă petele sunt încă vizibile

După spălare și înainte de uscare, verificați dacă petele sunt încă vizibile. Petele persistente de fructe pot fi îndepărtate prin înmuierea rufelor într-un amestec de detergent Persil, o soluție pentru îndepărtat pete și apă caldă, timp de aproximativ o jumătate de oră. Nu lăsați rufele să se usuce, ci repetați imediat ciclul de spălare.

De acum vă puteți bucura fără griji de gustul fructelor preferate, știind că aveți la îndemână soluțiile prin care să îndepărtați orice posibilă pată.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Deep Clean Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Deep Clean Gel Universal

 • detergent lichid Persil Gel Color

  Detergent lichid Persil Deep Clean Color Power Gel

Cele mai noi articole

 • haine murdare

  Cum îndepărtați corect petele de vărsături de pe haine

 • haine impaturite

  Recomandări pentru îndepărtarea eficientă a petelor de deodorant