Skip to Content

Îndepărtarea petelor vechi și uscate

Multe pete pot fi îndepărtate cu ușurință atunci când utilizăm produsele potrivite. Când ne-am pătat accidental, cel mai important lucru este să acționăm rapid, astfel încât pata să nu se usuce. Din păcate, nu întotdeauna observăm petele imediat, iar acestea se usucă sau se fixează în material. Chiar și într-un astfel de caz, însă, nu există motive de îngrijorare.

Deși este mai dificil să îndepărtați petele vechi și uscate de pe haine, nu este imposibil - totul este să utilizați detergentul și soluția de îndepărtat pete potrivite.

Pete vechi uscate

Să începem curățarea - pas cu pas

Pasul 1: Pregătiți țesătura pentru spălare - dacă pata a format o crustă, îndepărtați cât mai mult din substanța solidă.

Pasul 2: Alegeți un detergent puternic, precum Persil, și o soluție de îndepărtat pete eficientă. Asigurați-vă că detergentul și soluția de îndepărtat pete se potrivesc tipului de țesătură și culorii hainei. Înmuiați pata și apoi clătiți cu apă călduță, dar nu fierbinte.

Pasul 3: Spălați haina în mașină. Urmați instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire și selectați temperatura maximă de spălare, în funcție de instrucțiunile de pe etichetă.

Gata! Verificați imediat după spălare dacă pata este încă vizibilă. În caz că aceasta persistă, va trebui să repetați imediat pașii anteriori.

Sfatul profesionistului: Înainte de a spăla hainele cu pete dificile, puneți-le la înmuiat timp de mai multe ore, ideal peste noapte, într-o soluție cu apă și detergent.

Eliminarea eficientă a petelor vechi și uscate

V-a scăpat o pată sau nu ați avut timp să vă ocupați imediat de ea? Nu vă faceți griji, chiar și petele vechi și uscate pot fi adesea eliminate cu ușurință din textile. Iată cum puteți face acest lucru:

Soluții de scos pete vechi - alegeți detergentul potrivit 

Fie că vă confruntați cu pete vechi de sânge pe haine, cu urme de cafea sau cu pete uscate de grăsime, alegerea detergentului potrivit este un pas important către rezolvarea problemei. De exemplu, pentru haine albe puteți folosi detergentul capsule Persil Discs 4în1 Universal, detergentul lichid Persil Gel Universal sau detergentul pudră Persil Universal. Dacă vreți să găsiți cele mai bune soluții de scos pete vechi de pe rufele colorate, puteți să apelați la Persil Gel Colour, capsulele Persil Discs 4în1 Color sau detergentul pudră Persil Color. În plus, puteți utiliza și o soluție pentru îndepărtarea petelor, verificând cu atenție eticheta acesteia.

Pretratați pata

Înainte de a începe pretratarea cu o soluție de îndepărtat pete, înmuiați suprafața pătată în apă caldă sau într-o soluție cu apă și detergent. Astfel, stratul superior al petei va fi îndepărtat din fibrele textilei. Ulterior, aplicați soluția de îndepărtat pete și lăsați-o să acționeze timp de câteva minute. După ce clătiți bine suprafața pretratată, haina este pregătită pentru spălare.

Spălați și clătiți

Spălați hainele cu apă caldă - fie manual, fie la mașina de spălat, cu un program de spălare potrivit. Evitați spălarea cu apă fierbinte, deoarece aceasta poate determina pata să se fixeze mai adânc în țesătură.

Verificați pata

A dispărut pata? Dacă nu, repetați pașii de mai sus și spălați din nou haina. Îndepărtarea petelor vechi și uscate poate fi uneori obositoare: este posibil să fie necesar să repetați fiecare pas de mai multe ori, pentru a elimina complet petele. Important: Nu lăsați rufele să se usuce între spălări.

Eliminarea petelor vechi și uscate de pe rufele delicate

Este recomandat să citiți întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire, înainte de a trata și spăla o haină. Unele articole vestimentare necesită îngrijire specială cu un detergent blând cu anumite tipuri de material. Spălați-le manual sau folosiți un ciclu special de spălare la mașina de spălat. Dacă este necesar să folosiți o soluție de îndepărtat pete, testați-o pe o zonă mai puțin vizibilă înainte de utilizare.

Diferite tipuri de pete vechi și uscate

Petele persistente pot fi de diverse tipuri și pot proveni de obicei de la:

 • sânge
 • ciocolată
 • cafea și ceai
 • acuarele și creioane colorate
 • deodorant
 • vopsea și diverse lacuri
 • ulei sau alte grăsimi
 • transpirație
 • machiaj
 • cerneală sau pastă de pix

Înainte de a încerca să îndepărtați o pată veche și uscată, trebuie să știți întotdeauna care este sursa acesteia, pentru a o trata eficient. Este o pată pe bază de apă, ulei sau proteină? În funcție de acest aspect, trebuie să alegeți soluția de îndepărtat pete potrivită pentru pretratare. Astfel, chiar și scoaterea petelor de grasime vechi poate fi un succes.

Îndepărtați petele uscate de pe diferite tipuri de țesături

Unele tipuri de textile necesită mai multă atenție decât altele atunci când îndepărtați petele. Bumbacul și inul, de exemplu, sunt materiale robuste. La aplicarea detergentului și a soluției de îndepărtat pete, este nevoie de mult timp pentru ca detergentul să pătrundă în fibre și să acopere complet pata. Prin urmare, se recomandă timpi  de expunere mai lungi pentru pretratarea petelor.

Latexul, pe de altă parte, este un material foarte sensibil, pentru care utilizarea unui îndepărtător de pete nu este întotdeauna posibilă. Hainele din latex ar trebui spălate cu grijă, de preferință manual. Alte țesături, cum ar fi poliesterul, sunt mai rezistente și se pot spăla la mașină fără ezitare. Cu toate acestea, este recomandat să testați soluția de îndepărtat pete pe o zonă mai puțin vizibilă a hainei, înainte de utilizare.

Sfat: Răbdarea și soluțiile potrivite sunt cheia succesului

Un secret pentru îndepărtarea cu succes a petelor vechi și uscate de pe haine: indiferent dacă vă confruntați cu pete pe bază de apă sau ulei, pete de iarbă sau de noroi, principul este același. Adaptați întotdeauna detergentul și soluția de îndepărtat pete, timpul de expunere și programele de spălare la tipul de pată, precum și la tipul de țesătură și culoarea hainelor. Dacă urmați pașii și instrucțiunile de mai sus, hainele dumneavoastră vor arăta impecabil din nou, într-un timp foarte scurt.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Gel Universal

 • detergent lichid Persil Gel Color

  Detergent lichid Persil Gel Colour

Cele mai noi articole

 • haine murdare

  Cum îndepărtați corect petele de vărsături de pe haine

 • haine impaturite

  Recomandări pentru îndepărtarea eficientă a petelor de deodorant