Skip to Content

Pete de vin fiert: Cum se îndepărtează eficient de pe haine

Vinul fiert cu scorțișoară și cuișoare are un gust minunat și ne ajută să ne încălzim într-o zi rece de iarnă. Vinul fiert este foarte popular la târgurile de Crăciun, dar în aceste locuri aglomerate este și foarte ușor să verși niște vin pe pantaloni și jachetă sau, din cauza mănușilor groase, să nu prinzi paharul foarte bine și băutura fierbinte să ajungă pe hainele tale.

Cana cu vin fiert

Cum îndepărtați petele de vin fiert pas cu pas

 1. Imediat după v-ati pătat de vin pe haine, cel mai bine este să tamponați pata cu o batistă curată. Acest lucru va elimina excesul de lichid și va preveni răspândirea petei.
 2. Verificați - de îndată ce aveți ocazia - dacă haina poate fi spălată acasă sau trebuie trimisă la curățătorie. Dacă rufele pătate pot fi spălate în mașina de spălăt, va  recomandăm să pretratați pata.
 3. Alegeți un detergent care se potrivește cu materialul hainelor și spălați îmbrăcămintea la cea mai ridicată temperatură posibilă, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

După spălare, verificați zona pătată pentru a vă asigura că nu au rămas urme. Dacă pata persistă, repetați pretratarea și procesul de spălare. Dacă nu mai sunt urme de pete, haina poate fi pusă la uscat.

Sfat profesionist: Cel mai bine este să nu lăsați pata de vin fiert să se usuce. Dacă v-ați pătat când erați în oraș sau în drum spre casă, umeziți pata cu puțină apă din când în când. O pată care este încă umedă este mai ușor de curățat.

Pretratarea petelor de vin fiert pe haine

Vinul fiert este de obicei vin roșu, iar acesta lasă pete clare pe textile. Dacă vă veți păta cu vin alb fiert, pata nu va fi la fel de întunecată, dar ar trebui totuși tratată pentru a nu lăsa urme. În primul rând, tamponați cu atenție pata cu o cârpă albă uscată pentru a extrage cât mai mult vin din material. Nu frecați cârpa peste pată, acest lucru poate face ca pata să se extindă și să pătrundă mai adânc în material. Pentru absorbția excesului de lichid, o cârpă albă este de preferat deoarece nu emană nicio culoare și nu va provoca pete suplimentare.

Apoi, verificați eticheta de îngrijire a hainelor. Pot fi spălate la mașină sau trebuie duse la curățătorie? Dacă o puteți spăla acasă, pretratați pata cu un agent de îndepărtare a petelor sau o cantitate mică de detergent adecvat. Este important ca detergentul să se potrivească cu țesătura, în special pentru țesăturile delicate, precum mătasea, care pot fi deteriorate cu ușurință. Aplicați cu grijă detergentul diluat pe pată, lăsați-l să se înmoaie și apoi spălați imediat haina.

Folosiți detergentul potrivit

Când îndepărtați petele, este întotdeauna important să știți ce a cauzat pata și care sunt recomandările de pe eticheta  articolului vestimentar. Prin urmare, alegeți întotdeauna un detergent care se potrivește materialului. De exemplu, dacă pata de vin fiert a aterizat pe o bluză din bumbac alb, Persil Universal Pudră, este o alegere bună. Detergenții puternici conțin înălbitor, care îndepărtează deosebit de bine petele întunecate de vin fiert.

Atenție: Unele textile nu tolerează detergenții puternici de albire. Pentru lână și mătase, este cel mai bine să utilizați un produs adecvat și delicat cu țesătura cum ar fi Perwoll Wool & Fine Fiber Care Advanced. Pentru textilele colorate din bumbac sau vâscoză, în schimb, recomandăm un produs din gama Persil Color, detergent ce va proteja culorile hainelor în timpul curățării asigurând strălucirea lor chiar și după mai multe spălări.

Verificați rezultatele după spălare

Verificați haina imediat după spălare pentru a vedea dacă pata este încă vizibilă. Pe țesăturile delicate, puteți vedea foarte bine urmele rămase dacă țineți materialul textil în lumină. Dacă o pată de vin fiert este încă vizibilă, pur și simplu repetați pretratarea și procesul de spălare. Dacă aveți întrebări cu privire la îndepărtarea petelor, accesați consultantul pentru pete Persil unde veți găsi o varietate de sfaturi și trucuri de îndepărtare a diferitelor tipuri de pete.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Deep Clean Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Deep Clean Gel Universal

Cele mai noi articole

 • haine colorate, adidasi rosii si blugi impaturiti

  Modalități pentru scoaterea petelor din materialele textile

 • femeie toarna ulei dintr-o sticla

  Modalități pentru scoaterea petelor de grăsime și ulei

 • tricou alb patat

  Sfaturi generale privind eliminarea petelor