Skip to Content

Recomandări privind îndepărtarea petelor de ceară de pe haine și alte țesături

Lumina romantică a lumânărilor sau creioanele cerate ale celor mici ne aduc multă bucurie, dar uneori se poate întâmpla ca ceara să ajungă pe anumite țesături. Nu lăsați petele de ceară de pe fața de masă sau de pe haine să vă strice buna dispoziție.

Creioane cerate

Îndepărtarea petelor de ceară de pe haine pas cu pas

 1. Mai întâi răzuiți urmele de ceară întărită de pe material; folosiți un cub de gheață pentru a accelera întărirea cerii.
 2. Pata de grăsime de sub stratul de ceară trebuie apoi pretratată înainte de spălare.
 3. Spălați țesătura pretratată  la cea mai ridicată temperatură posibilă, conform instrucțiunilor de pe etichetă și cu un detergent potrivit.

 

După spălare, verificați rezultatul. Dacă pata este încă vizibilă, repetați pașii de mai sus.

Sfat profesionist: Dacă pata de ceară nu a dispărut complet, haina nu trebuie pusă în uscător, pentru că acolo pata se va fixa și mai tare în țesătură.

Există mai multe tipuri de ceară care pot lăsa pete pe haine. Fie că este vorba despre ceara de lumânare sau cea a culorilor cerate, nu ceara în sine necesită cea mai mare atenție la curățare, ci pata de grăsime care persistă. Dacă doriți să îndepărtați petele de ceară colorată, mai multe cicluri de spălare sunt necesare.

Ceara întărită se înlătură mai ușor

Înainte de curățarea propriu-zisă, ceara trebuie îndepărtată. Iar pentru aceasta, ceara trebuie să fie întărită. Dacă vă grăbiți, un cub de gheață pus peste pe pată, va grăbi procesul de întărire, iar dacă materialul pătat este de mici dimensiuni, poate poate fi pus direct în congelator. După aceea, puteți răzui ceara cu o lingură sau un cuțit.

În cazul petelor de ceară albă puteți îndepărta resturile topindu-le cu un fier de călcat. Dar, înainte de a face acest lucru, așezați hârtie de bucătărie pe pată și sub material. Hârtia de bucătărie va absorbi ceara lichidă.

Pretratarea petelor de ceară

Pentru ca petele de ceară să fie mai ușor de curățat, ar trebui să le pretratați înainte de spălare. Pentru a face acest lucru, folosiți o spumă de îndepărtare a petelor. Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta articolului și testați în prealabil, pe o zonă ascunsă, reacția țesăturii la agentul de curățare.

După pretratare, continuați cu pașii următori înainte ca spuma activă să se usuce.

Curățarea petelor de ceară acasă

Înainte de a pune hainele pătate de ceară în mașina de spălat, este recomandat să citiți instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta articolului vestimentar. Spălați îmbrăcămintea la cea mai ridicată temperatură posibilă indicată pe etichetă - în mod ideal, 50 - 60 de grade. Pentru ciclul de spălare, alegeți un detergent capsule care conține înălbitor, cum ar fi Persil Discs Universal 4in1.

Folosiți un agent de îndepărtare a petelor odată cu detergentul pentru a crește eficiența ciclului de spălare. Este foarte important, înainte să utilizați un agent de îndepărtare a petelor, să verificați întotdeauna eticheta de îngrijire de pe îmbrăcăminte! Dacă pe etichetă nu există un triunghi tăiat, puteți folosi un agent de îndepărtare a petelor.

Încă există urme de pete

Reziduurile de ceară pot fi foarte greu de îndepărtat. Dacă nu ați reușit să îndepărtați petele de ceară nici după mai multe spălări, duceți articolul vestimentar la curățătorie.

Îndepărtarea petelor de ceară de pe canapea sau covor

Dacă petele de ceară sunt pe textile pe care nu le poți curăța în mașina de spălat, este puțin mai dificil. Dar chiar și atunci primul pas este să îndepărtați ceara întărită cu o lingură sau cu un cuțit. Dacă răzuirea nu este suficientă, puteți folosi prosoapele de hârtie împreună cu un fier de călcat pentru a „absorbi” ceara topită. Pentru asta urmați pașii de mai jos:

 1. Așezați hârtia pe pată și puneți fierul de călcat deasupra;
 2. Selectați o temperatură scăzută spre medie;
 3. Folosiți o bucată de hârtie curată pentru fiecare repetare.

Cu această metodă vă asigurați că îndepărtați cât mai multă ceară - mai ales dacă doriți să îndepărtați petele de ceară colorată. Dacă fierul de călcat este folosit prea devreme, culoarea cerii s-ar putea fixa și mai mult în țesătură.

Îndepărtarea petelor de ceară uscată?

Ai pete de ceară pe blugi sau pe alte haine? Nu le puneți niciodată în uscător pentru că atunci ceara se va imprima și mai tare în țesătură. Copiii nu vă arată fiecare pată. Chiar și în acest caz, primul pas este să răzuiți cât mai multă ceară. Apoi, așa cum este descris mai sus, folosiți un șervețel de bucătărie și un fier de călcat pentru ca pata să fie absorbită în hârtie.

Când ceara este îndepărtată aproape în totalitate, urmați pașii doi și trei și spălați hainele în mașină pentru a îndepărta până și ultimele urme de grăsime și culoare de la petele de ceară. Astfel, copilul tău poate avea mai multe aventuri în puloverul lui preferat.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Deep Clean Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Deep Clean Gel Universal

Cele mai noi articole

 • haine colorate, adidasi rosii si blugi impaturiti

  Modalități pentru scoaterea petelor din materialele textile

 • femeie toarna ulei dintr-o sticla

  Modalități pentru scoaterea petelor de grăsime și ulei

 • tricou alb patat

  Sfaturi generale privind eliminarea petelor