Skip to Content

Trucuri și pași de urmat pentru îndepărtarea petelor de unt

Gustos și să se topească în gură - așa iubim untul, dar numai în farfuria noastră. Pe țesături, petele de grăsime sunt greu de îndepărtat  și adesea nu dispar după un ciclu normal de spălare. Vestea bună este că detergentul Persil vă ajută să îndepărtați chiar și petele de unt uscate de pe haine și alte țesături.

Bucati de unt pe farfurie

Cum îndepărtați petele de unt pas cu pas

 1. Tocmai v-ați pătat de unt? Îndepărtați bucățile de unt rămase de pe haină și tamponați imediat pata cu hârtie de bucătărie, deoarece aceasta absoarbe grăsimea.
 2. Pretratați pata cu un detergent special sau folosiți un detergent lichid, cum ar fi Persil Universal Gel și lăsați-l să acționeze câteva minute.
 3. Spălați materialul la cea mai ridicată temperatură posibilă, conform instrucțiunilor de pe etichetă și dozați detergentul ca pentru „rufe foarte murdare”.

După spălare, verificați zona pătată pentru a vă asigura că nu au rămas urme. Pata este încă acolo? Atunci repetați pretratarea și procesul de spălare.

Sfat profesionist: ar trebui să reactivați petele uscate de unt punând din nou puțin unt pe pată. Apoi puteți efectua pașii menționați mai sus.

Acționați cu promptitudine

Ca și în cazul altor tipuri de pete, același lucru este valabil și pentru petele lăsate de unt: trebuie îndepărtate cât mai repede posibil. De îndată ce v-ați pătat, ștergeți imediat și tamponați pata cu șervețele de bucătărie, deoarece acestea absorb bine grăsimea. Ideal este ca pata de unt să nu se usuce și să puteți trata și spăla imediat haina.

Verificați eticheta de îngrijire a articolului vestimentar dacă nu sunteți sigur că îl puteți spăla acasă, în mașina de spălat- acesta poate fi, de exemplu, o rochie de seară, o cămașă sau o bluză. Dacă nu este posibilă spălarea în mașina de spălat, duceți haina la o curățătorie profesională cât mai curând posibil pentru a trata pata de unt fără deteriorarea tesaturii.

Pentru a elimina complet o pată de unt, urmați pașii de mai jos:

 • Îndepărtați cât mai multă grăsime;
 • Pretratați pata cu un detergent special;
 • Spălați hainele conform instrucțiunilor de pe etichetă;
 • Repetați dacă este necesar.

Pretratarea hainelor pătate cu unt

Grăsimea și apa se resping reciproc, motiv pentru care un ciclu de spălare convențional nu este suficient pentru a elimina o pată de unt. Prin urmare, pretratați pata cu un detergent adecvat. De exemplu, pulverizați pata de unt cu spumă activă specială pentru grăsimi și ulei și lăsați să acționeze.

Dacă nu aveți în casă un spray special pentru pete, puteți îndepărta petele cauzate de unt punând puțin detergent lichid Persil Universal Gel pentru țesături albe sau Persil Color Gel pentru țesături colorate pe pată și lăsați să acționeze aproximativ cinci minute înainte de a spăla haina.

Spălarea hainelor pătate cu unt

După ce ați îndepărtat o parte din grăsimea de unt de pe țesătură, spălați haina ca de obicei. Selectați cea mai ridicată temperatură posibilă și folosiți un detergent adecvat, de exemplu  Persil Universal Gel pentru rufe albe, iar pentru rufele colorate vă recomandăm Persil Color Gel. Dozați detergentul așa cum este indicat pe ambalaj pentru „rufe foarte murdare”, astfel încât pata de unt să dispară fără urme.

Verificați și repetați procesul de spălare dacă este cazul

Verificați direct pe hainele umede, proaspăt spălate, dacă pata de unt a dispărut. Petele încăpățânate au nevoie, uneori, de o a doua spălare. În acest caz, repetati procesul de pretratare și spălare. Puneți haina în uscător doar atunci când pata este cu adevărat îndepărtată. În caz contrar, căldura din uscător o poate fixa în țesătură.

Cum îndepărtăm petele de unt uscate

Desigur, se poate întâmpla să vă pătați cu unt fără să observați, deci să nu îndepărtați imediat pata. Dacă pata a avut timp suficient pentru a se fixa în țesătură, curățarea este puțin mai dificilă, dar nu imposibilă. În primul rând, ar trebui să puneți unt proaspăt peste pata veche. Acest lucru poate suna puțin aventuros, dar astfel reactivati pata, iar ulterior puteți continua cu pretratamentul și pașii următori. De obicei, pentru o pată veche sunt necesare mai multe cicluri de spălare.

Îndepărtarea petelor de unt acasă

De asemenea, puteți încerca îndepărtarea petelor de unt cu ajutorul unor trucuri regăsite în gospodarie. Există diferite recomandări pentru îndepărtarea petelor de unt; ele variază de la hârtie absorbantă și fier de călcat până la folosirea alcoolului sanitar. Acesta din urmă este prea agresiv pentru țesăturile delicate, iar hârtia absorbantă de multe ori nu absoarbe toată grăsimea din țesătură. Detergentul de vase este adesea menționat ca o soluție de urgență pentru a înmuia pata, deoarece are un efect de dizolvare a grăsimilor. Dacă pretratați pata cu detergent de vase, ar trebui să îl îndepărtați de pe țesătură înainte de a porni un ciclu de spălare, altfel poate provoca multă spumă în mașina de spălat.

Pentru a fi în siguranță, folosiți un detergent special pentru grăsimi. Acest lucru poate elimina chiar și petele de unt rezistente sau vechi într-un singur ciclu de spălare și este blând cu hainele tale.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Gel Universal

Cele mai noi articole

 • haine colorate, adidasi rosii si blugi impaturiti

  Modalități pentru scoaterea petelor din materialele textile

 • femeie toarna ulei dintr-o sticla

  Modalități pentru scoaterea petelor de grăsime și ulei

 • tricou alb patat

  Sfaturi generale privind eliminarea petelor