Skip to Content

Cum să îndepărtați petele de sosuri de grătar de pe haine și alte țesături

Porumb cu unt, fripturi marinate și sosuri diverse. La grătar, grăsimea, uleiul și sosurile aromate se scurg de pe mâncare și adesea aterizează pe rochia albă de vară sau pe tricoul preferat. Nu lăsați asta să vă strice buna dispoziție, deoarece cu sfaturile și produsele de la Persil puteți îndepărta aceste pete dificile.

Carne pe gratar

Cum îndepărtați petele de grătar pas cu pas

Imediat ce ați observat că o cantitate de sos a aterizat pe țesătură, îndepărtați cât mai mult posibil cu marginea tocită a unui cuțit.

Întoarceți îmbrăcămintea pe dos și clătiți pata cu apă rece. Apoi tamponați urma rămasă cu un detergent lichid adecvat sau cu un agent de îndepărtare a petelor și lăsați să acționeze timp de 10 minute.

Acum îmbrăcămintea poate fi spălată la mașină respectand temperatura înscrisă pe eticheta articolului vestimentar.

După spălare, verificați dacă mai există urme de pete. Dacă da, repetați pașii de mai sus.

Sfat profesionist: Lăsați haina să se usuce la aer după spălare și apoi verificați dacă pata a lăsat o umbră care nu se vede când materialul este umed.

Îndepărtarea petelor de grătar de pe îmbrăcăminte

Pentru o îndepărtare cu succes a petelor, trebuie întotdeauna să luați în considerare două lucruri: în primul rând, ce a cauzat pata și, în al doilea rând, pe ce fel de țesătură a ajuns. Acest lucru nu este diferit pentru petele apărute în timpul unui grătar. Pata provine din sosuri sau alte alimente și a aterizat pe o țesătură din bumbac sau o țesătură mixtă? Atunci pot fi îndepărtate în urma unei spălări manuale ușoare cu un detergent bun.

Pași de urmat atunci cand nu sunteți acasă

Petele de grătar apar adesea când nu suntem acasă, ci cu prietenii la un grătar sau la o petrecere. Cu toate acestea, puteți face ceva și în acest caz pentru a îndepărta petele cu succes. Îndepărtați ușor tot ce a cauzat pata și care nu a fost absorbit de material. Dacă pata a apărut pe o jachetă sau alt articol de îmbrăcăminte de pe care o poți scoate cu ușurință, poți clăti pata cu puțină apă, iar dacă acest lucru nu este posibil, tamponați zona cu o cârpă umedă - nu frecați! - și îndepărtați o parte din pată.

Pretratați și spălați petele atunci cand este posibil

Dacă pata apare acasă, poți trata pata cu un agent de îndepărtare a petelor sau puțin detergent lichid pe care îl lăsați să acționeze zece minute. Persil Gel Universal, de exemplu, este potrivit ca detergent lichid, pe care pur și simplu îl clătiți cu apă călduță. Apoi verificați eticheta de îngrijire și spălați îmbrăcămintea la cea mai ridicată temperatură posibilă, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Uscarea și verificarea rufelor

După spălare, verificați zona pătată pentru a vă asigura că nu au rămas urme. Puteți ține țesăturile în fața luminii, astfel încât să puteți observa cu ușurință dacă marginile petei sunt încă vizibile. Dacă nu se vede nimic, lăsați îmbrăcămintea la uscat și apoi verificați dacă au rămas urme care nu erau vizibile când îmbrăcămintea era udă. Dacă descoperiți o pată reziduală, repetați pur și simplu procedura de pretratare și spălare. Pentru petele rezistente, poate ajuta, de asemenea, să înmuiați materialul textil timp de 30 de minute într-un amestec de detergent lichid și apă caldă.

Îndepărtarea petelor de grătar de pe diverse țesături

Petele nu fac nicio diferență între bluzele de mătase, tricourile albe sau blugii. Ce păcat că nu pot fi îndepărtate la fel de bine de pe toate tipurile de țesături. În cazul țesăturilor foarte delicate, ar trebui să verificați întotdeauna dacă recomandarea este ca acestea sa fie curățate profesional. Dacă acesta este cazul, haina trebuie dusă la curățătorie, deoarece spălarea ei acasă poate deteriora materialul.

Dacă rufele pătate pot fi spălate în mașina de spălat, programul și temperatura de spălare trebuie întotdeauna selectate corespunzător. Pe rufele albe, de exemplu, orice  tip de pată va fi foarte vizibilă. Cu toate acestea, dacă utilizați un detergent puternic, cum ar fi produsele Persil Universal cu tehnologia lor de curățare în profunzime, îndepărtarea petelor nu trebuie să fie mai dificilă decât de pe materialele închise la culoare.

Îndepărtarea altor tipuri de pete

Nu toate petele pe care le găsiți pe haine după grătar au fost cauzate de sosuri și alte alimente. Puteți, de exemplu, să observați și pete de rugină de pe grătar sau pete de iarbă la un turneu spontan de fotbal după masă. Accesați consultantul pentru pete Persil unde veți găsi o varietate de sfaturi și trucuri de îndepărtare a diferitelor tipuri de pete.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Deep Clean Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Deep Clean Gel Universal

Cele mai noi articole

 • haine colorate, adidasi rosii si blugi impaturiti

  Modalități pentru scoaterea petelor din materialele textile

 • femeie toarna ulei dintr-o sticla

  Modalități pentru scoaterea petelor de grăsime și ulei

 • tricou alb patat

  Sfaturi generale privind eliminarea petelor