Skip to Content

Înlăturarea petelor de mâncare

Fie că suntem acasă, la restaurant sau la birou, în timpul unei pauze de prânz, ne dorim să ne bucurăm de mese relaxante și lipsite de griji. Petele de mâncare sunt ultimul lucru la care ne gândim. Cu toate acestea, oricât de mult ne-am strădui, uneori hainele sau fața de masă ajung să fie pătate cu diverse sosuri, băuturi sau deserturi. Acesta nu e un motiv de îngrijorare, pentru că detergentul potrivit ne poate scăpa rapid de petele alimentare.

Pete de alimente

Cum se scot petele de mâncare - pas cu pas

Pasul 1: Îndepărtați cât mai multă murdărie de pe țesătura hainelor. Folosiți un card sau lama unui cuțit mai puțin ascuțit pentru a răzui componentele solide ale petei, după care ștergeți restul cu o cârpă umedă. Întoarceți apoi țesătura pe dos și clătiți petele cu apă rece.

Pasul 2: Alegeți un detergent potrivit și eventual o soluție pentru îndepărtarea petelor. Asigurați-vă că ambele se potrivesc tipului de textile și culorii hainelor. Aplicați detergentul sau soluția pe zona pătată și lăsați să acționeze. În cazul unei soluții de îndepărtare a petelor, timpul de acțiune este indicat pe ambalaj.

Pasul 3: Spălați hainele la cea mai înaltă temperatură tolerată de material și dozați detergentul pentru "rufe foarte murdare". Dacă este necesar, adăugați și soluție de îndepărtare a petelor în momentul spălării.

După spălare, verificați dacă țesătura a fost complet curățată. Dacă încă mai există o pată, repetați pașii de mai sus.

Sfatul profesionistului: Folosiți cu grijă înălbitorii și remediile casnice, precum sucul de lămâie: Deși aceste soluții pot fi utilizate cu succes pentru îndepărtarea petelor alimentare, nu sunt recomandate pentru unele tipuri de țesături colorate. Folosirea lor poate cauza decolorarea materialului.

Tipuri de pete alimentare

Pentru a îndepărta cât mai eficient petele de alimente, ar trebui să aflați în primul rând despre ce fel de mâncare este vorba. Unele pete sunt mai dificil de îndepărtat decât altele - mai ales dacă mâncarea conține roșii. De exemplu, pizza, pastele și orice alte mâncăruri pe bază de sos de roșii pot lăsa pete persistente. Evident, există multe alte pete de mâncare dificile, cum ar fi cele de sosuri  barbeque, budincă, gem, paste, brânză sau grăsime de pui de la fast food.

Cel mai important aspect în eliminarea petelor alimentare

Ați pătat hainele din grabă sau din neatenție și vă întrebați dacă mai există vreo șansă să le purtați pe viitor? Nicio problemă, îndepărtarea petelor alimentare de pe haine nu este atât de dificilă pe cât ați putea crede. Iată cum se scot petele de mâncare:

Alegeți un detergent și o soluție de îndepărtat petele

Verificați eticheta de îngrijire de pe hainele pătate pentru a vă asigura că acestea se pot spăla la mașina de spălat. Dacă totul este în regulă, puteți utiliza Persil Gel Universal pentru hainele albe și Persil Gel Colour pentru hainele colorate.

Sfat: Dacă doriți să economisiți timpul folosit pentru o dozare corectă, puteți utiliza capsulele Persil Discs 4în1 Universal.

Pretratați zona pătată înainte de a spăla

Îndepărtați resturile cu o lingură, un card sau chiar o cartelă de autobuz. Dacă aveți un cuțit la îndemână, puteți folosi parte mai puțin ascuțită a acestuia. Întoarceți haina pe dos și clătiți bine cu apă rece - apa caldă sau fierbinte poate fixa pata în țesătură. Întoarceți din nou haina pe față și aplicați soluția de îndepărtat pete sau detergentul lichid direct pe pată. Lasați produsul să acționeze conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Spălați și clătiți

Fără a clăti soluția contra petelor sau detergentul aplicat pe pată, puneți haina în mașina de spălat și setați la cea mai înaltă temperatură permisă de țesătură. Folosiți detergentul în funcție de tipul de țesătură și culoarea hainelor. Cu un detergent precum cele din gama Persil, alegerea devine și mai ușoară, întrucât acestea curăță în profunzime, fiind totodată delicate cu fibrele.

După spălare, verificați dacă pata a dispărut

Dacă pata nu dispare complet după spălare, nu lăsați haina să se usuce în uscător sau în lumina soarelui, pentru a evita ca pata să se fixeze. În schimb, puteți lăsa țesătura la înmuiat într-un amestec de detergent și apă, timp de câteva ore, după care o puteți spăla din nou. De exemplu, înlăturarea petelor persistente de sos de roșii poate necesita uneori mai multe spălări.

Cum se scot petele alimentare de pe tipuri speciale de rufe și țesături

Înlăturarea petelor alimentare de pe cămăși, pantaloni și alte haine este simplă dacă urmați pașii descriși mai sus. Cu toate acestea, este indicat să acordați întotdeauna atenție instrucțiunilor de îngrijire de pe eticheta cusută în haine. Aceasta indică detalii importante, cum ar fi tipul de curățare, temperatura și compatibilitatea cu mașina de spălat sau cu uscătorul. Dacă nu este indicat să spălați hainele în mod clasic, ci se recomandă curățarea uscată sau cea chimică, este indicat să le duceți la o curățătorie. În cazul anumitor tipuri de materiale, spălarea poate deteriora fibrele textile și chiar poate face hainele inutilizabile.

Mesele zilnice trebuie să fie o sursă de plăcere și bucurie, nu de stres. Savurați-le fără griji, pentru că acum știți cum să înlăturați petele de mâncare în mod sigur și eficient.

Mai multe produse

 • detergent pudra Persil

  Detergent pudră Persil Deep Clean Universal

 • detergent lichid Persil Universal Gel

  Detergent lichid Persil Deep Clean Gel Universal

 • detergent lichid Persil Gel Color

  Detergent lichid Persil Deep Clean Color Power Gel

Cele mai noi articole

 • haine murdare

  Cum îndepărtați corect petele de vărsături de pe haine

 • haine impaturite

  Recomandări pentru îndepărtarea eficientă a petelor de deodorant